Zahărul în alimentația copilului

ANTET

Proiectul RO19.04: „Intervenții la mai multe niveluri pentru prevenția bolilor netransmisibile (BNT) asociate stilului de viață în România”

,,Cresterea accesului la servicii de preventie medicala primara pentru copiii si adolescentii din Romania. Alimentatia sanatoasa si activitatea fizica in randul copiilor si adolescentilor din Romania-Proiect finantat din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru crestere economica si dezvoltare sustenabila in Romania si cofinantat de Ministerul Sanatatii din Romania.’’

Efectele zahărului în alimentaţia copiilor – atenţie la gem, dulceaţă şi compot
Azi ceva dulce, mâine din nou, poimâine e o nouă zi şi parcă nici nu realizăm când anume şi copiii noştri devin dependenţi de dulciuri. Şi cum majoritatea dulciurilor din comerţ au ca prim ingredient zahărul, iată pe termen lung la ce riscuri le expunem sănătatea copiilor cedând insistenţelor de a le oferi dulciuri, ne acordând importanţa cuvenită pregătirii în casă a alimentelor.

Efectele zahărului în alimentaţia copiilor: dereglarea metabolismului calciului
Cei mici se îmbolnăvesc din această cauză şi au dinţii stricaţi de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele şi dizaharidele) reprezintă cauza numărul unu în apariţia cariilor.

Efectele zahărului în alimentaţia copiilor: obezitatea
Este cea mai răspândită afecţiune provocată de consumul excesiv de zahăr. Deşi zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces, poate afecta sistemul hormonal, ducând la creşterea apetitului, mărirea ţesutului adipos şi apariţia celulitei. În Europa, 1 din 3 tineri cu vârsta peste 11 ani este supraponderal sau obez.

Efectele zahărului în alimentaţia copiilor: diabetul
Consumul de zahăr şi de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantităţi mari de zaharoză, începe să nu mai funcţioneze la parametri normali. Aşa apare diabetul. Acesta generează complicaţii grave în organism.


Efectele zahărului în alimentaţia copiilor: atenţie la alimentele cu “zahăr ascuns”
Un lucru deosebit de grav este adaosul de “zahăr ascuns” care poate fi găsit în diverse sortimente de mâncare şi cel mai grav, şi în mâncărurile destinate copiilor.
Foarte important este să citiţi etichetele produselor, pentru a studia conţinutul lor de zahăr. Ingrediente precum fructoză din sirop de porumb, folosite ca îndulcitori, fac din produsele “naturale” adevărate bombe în alimentaţia copiilor.

Alte ingrediente în care este “ascuns” zahărul sunt: fructoza, siropul de malţ, extractul de malţ, siropul de porumb, melasa, zahărul brun, zaharoza, malţul de orez, agava. Toate acestea reprezintă îndulcitori artificiali adăugaţi în produsele destinate copiilor ce dăunează sănătăţii lor.


Efectele zahărului în alimentaţia copiilor: ce boli pot apărea
Afecţiunile cauzate de consumul excesiv de zahăr sunt următoarele: osteoporoza şi probleme legate de asimilarea calciului, scăderea imunităţii, cancer, în special cel de colon, gastrită, colită de fermentaţie, tulburările de ciclu menstrual la femei, alergiile, scleroza, reumatismul, anemia, cardiopatiile, astenia, sinuzita, rinita.
La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influenţează procesele de creştere şi duce la apariţia rahitismului şi a fragilităţii osoase, declanşează pubertatea prematură şi generează probleme de comportament (scăderea voinţei, predispunere la violenţă, scăderea capacităţii de concentrare etc.).


Efectele zahărului în alimentaţia copiilor: conserve de sezon – dulceaţă
„Dulceţurile şi compoturile regăsite pe majoritatea rafturilor noastre conţin o cantitate importantă de zahăr, acest ingredient cântărind în majoritatea situaţiilor peste 30% din greutatea produsului comercializat. Cu alte cuvinte, sunt adăugate aprox. 6 linguriţe de zahăr la o cantitate de 100 grame de dulceaţă. Par puţine, dar dacă mă raportez la structura alimentelor pe care le consumi zi de zi, atunci situaţia începe să devină cu adevărat îngrijorătoare” avertizează nutriţionistul Dumitru Bălan.
Deşi majoritatea oamenilor asociază declanşarea bolilor cardiovasculare cu consumul exagerat de grăsimi, şi zahărul joacă un rol covârşitor.
Studiul „Added sugar intake and cardiovascular diseases mortality among US adults” şi publicat în anul 2014 a analizat comportamentul unui număr de 30.000 de americani şi a concluzionat că persoanele care au consumat zilnic aprox. 400 calorii provenite de la alimentele care aveau zahăr adăugat prezentau o rată a decesului cu 38% mai mare decât cele care au consumat aproximativ 160 calorii îndulcite cu zahăr.


Efectele zahărului în alimentaţia copiilor: conserve de sezon – compoturi de fructe
La fel, compotul de fructe îndulcit cu zahăr prezintă riscuri mari pentru sănătatea noastra, raţionamentul fiind extrem de simplu.
”De obicei, nu prea reuşim să consumăm un borcan întreg de dulceaţă într-o singură zi, însă sunt sigur că nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul compoturilor, un borcan cântărind aprox. 750 ml” mai adaugă nutriţionistul.

Pe lângă afecţiunile cardiovasculare, zahărul este asociat în mod direct şi cu alte probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul, acneea, cancerul, îmbătrânirea celulară, depresia, deficitul de atenţie, infecţiile gastro-intestinale etc.
”Vă sfătuiesc să vă opriţi la borcanele cu dulceaţă, gem, compot ce nu au zahăr adăugat, acestea fiind de departe cea mai bună opţiune”, mai spune nutriţionistul. Fructele proaspete şi fie fructele congelate rapid sunt alegeri ideale.
”În acest mod, vei prelua toate enzimele digestive, fibra nealterată, vitaminele, mineralele şi antioxidanţii în urma consumului acestor fructe, beneficiind la maximum de aportul mai multor nutrienţi cheie.” a concluzionat Dumitru Bălan.

Daca mama l-a indopat pe cel mic, i s-au multiplicat celulele adipoase si, de la pubertate, va trebui sa lupte cu ele si sa le tina in poala. Va fi un copil trimis intr-o lupta nedreapta.
De ce sa faci asta cand el nu cere nimic?! Ii dai zahar doar dintr-o mustrare de constiinta? Asta nu se numeste dragoste, ci ignoranta, peste care sunt puse obiceiuri de familie si multa traditie. (dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist).